ONLINE
Szétnyílt Hasizom Regenerációs Program

Mi ez?
1 órás online élő és visszanézhető edukációs tanfolyam a hasfali szétnyílásról, SZEMÉLYRE SZABOTT 4-6 hetes regenerációs program tervvel és folyamatos konzultációkkal

Augusztusi időpontok:


2022. augusztus 9. kedd | de. 9-10-ig | MEGTELT

2022. augusztus 17. szerda | de. 9-10-ig | MEGTELT

2022. augusztus 23. kedd | de. 10.30-11.30-ig | Jelentkezés nyitva | 5 hely maradt

2022. augusztus 29. hétfő | du. 14-15-ig | Jelentkezés nyitva | Max 6 fő

(utolsó frissítés: augusztus 17.)

Ezeket érdemes tudnod, mielőtt jelentkezel...

Mi az a szétnyílt hasizom?

Képzeld el a hasfalad, mintha szemből néznéd. A köldök vonalában hosszanti irányban fut a "linea alba", azaz a "fehér csík". Ez egy kötőszövet, tehát lágy és rugalmas. Jobb és bal oldalán a hasizom helyezkedik el. Ahogy gömbölyödik a has várandósan, a jobb és bal oldalt lévő hasizomköteg szétnyílik az oldalsó irányokba. Középen pedig ott a kötőszövetünk, mely menet közben szélesre nyúlik. Ez a szétnyílt állapot a rectus diastasis, azaz szétnyílt hasizom.
 

Nekem is van?

Szétnyílt hasizma mindenkinek van várandósan, kinek kisebb, kinek nagyobb mértékben. Ez sok mindentől függ: többek között például az anya genetikájától, életmódjától és a baba méretétől. Tehát, mindenkié más. Abban is rejlik különbség, hogy mennyire gyorsan szűkül vissza, egyáltalán visszaszűkül-e magától, vagy esetleg kell-e neki extra külső segítség.

Honnan sejthetem, vagy tudhatom, hogy kifejezetten szükséges lenne részt vennem szülés utáni regenerációs programon?
Meg kell nézetned a hasfalad és valószínű ajánlott a regenerációs torna program, ha
 • hónapokkal szülés után is nagyon gyengének érzed a hasfalad és a gát területét
 • feltűnik, hogy érzékeny és szokatlanul puha a hasad a hosszanti középvonalon
 • a kötényhas minden várakozás ellenére sem laposodik
 • túlzottan fáradékony a derekad és ez megnehezíti a napi rutint és a kisbabád körüli tennivalókat
 • nem tudsz megszabadulni a hát- és derékfájási tünetektől
 • nem múló érzékenységet, nyomást észlelsz a gát területén
 • problémád adódik vizelettartással nevetéskor vagy tüsszentéskor
 • a széklet ürítés nem úgy megy, ahogy szokott

Hogyan regenerálható a szétnyílt hasizom?

Szakember által felmért hasfali szétnyílás szükség esetén összehúzható erre kialakított és szigorúan követendő rehabilitációs torna gyakorlatokkal, melyek személyre szabottan egymásra épülnek a biztonságos és folyamatos felépülés érdekében. 
 

Kinek ajánlott ez a program?

Minden tudatos nőnek, aki
 • szeretné megismerni és megérteni a szülés utáni testi állapotát és annak regenerációját
 • mindenki számára érthető magyarázatot szeretne a témában
 • gyengének érzi magát szülés és gyermekágyi időszak után, főleg a has, gát és hát területén
 • esetleg nem múló derék- és hátfájással küzd
 • sejti, nem biztos benne vagy konkrétan tudja, hogy olyan mértékű a szétnyílása, hogy szakember segítségére van szüksége ahhoz, hogy összeszűkítse
 • szeretne szülés után pár hónapon belül újra hódolni a kedvenc sporttevékenységének, legyen az futás, aerobic, TRX, HIIT, pilates, jóga, stb, de tudja, hogy a biztonságos visszatérést ajánlott megalapozni a hasfal regenerációjával, különben nem kívánt sérüléseket is szerezhet
 • kész aktívan tenni azért, hogy a várandósság előtt megszokott - vagy jobb - teherbíró képességét visszanyerje
 • előnyben részesíti a kényelmes, otthonról végezhető workshop részvételt, konzultációkat és torna gyakorlást

Mikor jelentkezhetek a programra?
Amikor lezajlott (vagy a tanfolyam dátumáig lezajlik) a gyermekágyi időszak és az orvosod engedélyezte a mozgást és nem vagy várandós. Ne halogasd a jelentkezést, ha rectus diastasisra utaló tünetegyüttes mutatkozik az életedben, vagy csak szeretnéd biztosra tudni, hogy a hasfalad rendben regenerálódott magától. Nem számít, hogy nem rég szültél, vagy 25 évvel ezelőtt. A felméréshez és a regenerációhoz sosem késő. 

Mit tartalmaz a Szétnyílt Hasizom Regenerációs Program?

- 1 - 

Elméleti elmélyülés
1 órás, szűk létszámú csoportos, online workshopban szerezhetsz érthető és részletes tudást a szétnyílt hasizom kialakulásáról, jelenlétéről, jellemzőiről, tüneteiről, súlyosbító tényezőiről és arról, hogy mit tehetsz, ha fennáll nálad a szétnyílás a gyermekágyi időszak után is. Képet kapsz a regeneráció fontosságáról és arról, hogy mire számíthatsz rövid és hosszú távon, ha nem törődsz vele. Megtanulod a regenerációs torna gyakorlatok 2 legfontosabb szabályát, melyet tisztán követhető instrukciókkal azonnal gyakorlatba is ültetsz. Felépülést támogató életmód- és táplálkozásbeli tanácsokkal gazdagodsz. A tanfolyam Zoom-on zajlik.
- 2 - 

Anamnézis
Részletes állapotfelmérő kérdőív kitöltésével és egy 20-30 perces videó konzultációban folytatott beszélgetéssel tényfeltárást végzünk az összes olyan információról, melyek első pillérként szolgálnak a személyes programod felépítésében. Második pillérként megmérjük a hasfali szétnyílásod mértékét. A kapott adatokat összevetve elemzést és előrejelzést kapsz a regenerációd folyamatáról.
- 3 - 

Személyre szabott hasizom regenerációs torna program
Az anamnézised eredményeiből kiindulva csak neked összeállított torna gyakorlatokat kapsz kézhez, melyekhez pontos videó instrukciók és program magyarázat is tartozik. Ezeket pontosan követve számíthatsz a leghatékonyabb eredményű és legrövidebb idejű regenerációra, ami általában 4-6 hét közé tehető.
- 4 - 

Konzultációk
A regenerációs programod teljes ideje alatt kapcsolatban vagy az oktatóddal: személyes fejlődésed elindítása után meghatározott időközönként, de legalább hetente 1 alkalommal veszi fel veled a kapcsolatot és ellenőrzi, ha szükséges javítja vagy módosítja a torna gyakorlatokat. Ezen kívül bármikor nyitott a segítség nyújtásra a programmal kapcsolatosan.

Hogy jött létre ez a Program?

Szia, Mariann vagyok, a Szétnyílt Hasizom Regenerációs Program oktatója. Engedd meg, hogy röviden megosszam a saját tapasztalatom a szülés utáni regeneráció hiányával kapcsolatban. Ha ez a rész nem érdekel, nyugodtan átugorhatod. :)

Unokatestvéremtől hallottam először a szétnyílt hasizomról. Ő egy hónappal előbb szült, mint én és egy barátnője, aki szakember a témában, foglalkozott a regenerációjával a gyermekágyi idő letelte után. Rákerestem az interneten, hogy mi az a rectus diastasis. Teljesen ledöbbentem, hogy ilyen is van és nem tudok róla, hiszen világ életemben sportoltam, fontos nekem a test tudatosság. Hatha-, illetve kismama és szülés utáni jóga oktató lévén nagyon bevette magát a fejembe, hogy létezik olyan speciális módszer, amivel én is támogathatom és meg is gyorsíthatom a felépülésem.
A szülés utáni első másfél évben külföldön éltünk a családommal, nagyon messze bármiféle segítségtől és rendkívül fáradt voltam. Kislányomról - az esték és a hétvégék kivételével -  teljesen egyedül gondoskodtam reggeltől vacsora időig és a hosszú éjszakáinkon át. Így ment ez. Emellé jött a házimunka és egyéb teendők. Igyekeztem otthon magamtól jógázni, de örültem, ha ebből egy rövid nyújtózkodás lett és ráadásul, mintha nem is az én testem lett volna, ami a matracra jött velem.

A derekam olyan érzékeny volt, mintha minden percben meg akart volna húzódni, a vállaim soha életemben nem voltak annyira előre görnyedve, mint akkor és a beállt nyakizmokkal is nagyon sokat szenvedtem. A szoptatás, a hajolgatás, az emelgetés, a ringatás, a hordozás, az alvás hiány testileg és lelkileg is nagyon rányomta a bélyegét az amúgy csodálatosnak remélt időszakra. Ezen súlyosbított a várandósságom után hátramaradt keresztcsont melletti misztikus fájdalom is, ami egyre csak rosszabb lett. Úgy tűnt, hogy sosem lesz jobb, annak ellenére, hogy már nagyon vártam a megváltást. Tisztán emlékszem, amikor az egyik várandós vizsgálaton a szülész orvosomtól megkérdeztem, hogy mi várható testileg - a pocival kapcsolatban és odalent - visszaállnak-e normálisba a dolgok szülés után? Azt felelte: 


"Minden visszaáll majd a régibe." Nekem hónapokkal szülés után sem úgy tűnt. 

Kislányom kb. 8 hónapos volt, mikor felfedeztem egy baba-mama jóga foglalkozást a környéken és elkezdtünk rendszeresen járni. Bármennyire is imádom a jógát, és már 15 éve az életem része, ezt a legelső 2-3 hónapban nem nagyon tudtam élvezni, mert gyengének, és merevnek éreztem magam mindenhol. Nem adtam fel, mert tudtam, hogy nagyobb kihagyások után mindig nehéz az újrakezdés. Amit nem tudtam azonban, hogy sokkal célra vezetőbb és eredményesebb lett volna másképp beindítani a gyakorlást. Mégpedig a mélyizmok erősítésével és a szétnyílt hasfal szűkítésével. Én sajnos csak utólag lettem okosabb és a saját hibámból tanultam - holott honnan is tudhattam volna valami olyanról, amiről egyáltalán nem hallottam még azelőtt?

Hazaköltözésünk után nem sokkal elmentem egy LoveYourBelly Tanfolyamra, ahol tovább sokkolt az informálatlanságom, a valós tények és a jövőbeli kilátások, ami elé nézhetek, ha nem tartom szinten az izmok tónusát. Igaz, én abba az 5o%-ba tartozom, akinek nem kellett külön hasizom szűkítő programon részt vennie, mert lassan-lassan, de ezt a részt megoldotta magától a testem. Viszont még akkor is, másfél évvel a szülés után is csak árnyéka voltam régi önmagamnak fizikailag. Ez csak akkor változott meg, amikor a tanfolyamon tanult torna gyakorlatokat rendszeresítettem a heti rutinomban. Nem is volt olyan nehéz, mint gondoltam. Elmúlt az állandó derék gyengeség és szisszenés nélkül be tudtam hajolni a kiságyba. De az igazi életminőségbeli változás a keresztcsont körüli fájdalom megszűnése volt. Nagyon büszke voltam magamra, hogy az erősítéssel váratlanul kikezeltem és újra élvezni tudtam a hosszabb sétákat is.

Ez az oka, hogy hiszek a módszerben és amiért később én is elvégeztem a LoveYourBelly oktatói tanfolyamot. Szerettem volna a hozzám járó jógázók felépülési útját biztonságosan és hatékonyan támogatni. Ebből a munka folyamatból indult ki a jelenlegi Szétnyílt Hasizom Regenerációs Program elindításának ötlete, amivel nem csak a jógázóimnak, de sok más anyukának is segíthetek. 

Az igazság az, hogy mindenki más fizikai adottságokkal rendelkezik, más várandósságon megy keresztül, más a szülés élménye, tehát máshonnan lép rá a regenerációs útra szülés után. A céljaink ugyanazok, csak van, aki nem tudja, hogy nem kell éveket várnia és kellemetlen mozgásszervi panaszokkal élnie friss anyukaként, hanem viszonylag kevés energia ráfordítással és rövid idő alatt el tudja érni, hogy újra erős és magabiztos nő, partner és immár édesanya is legyen, aki jól érzi magát a bőrében. Szeretném, ha ez minél többeknek könnyebben elérhető lenne.

10 eredmény, amit a Programmal elérhetsz, mint nő, partner és édesanya

1. Újra kapcsolódsz a testeddel (nem, ez nem a "régi", azaz várandósság előtti...) és megismerkedsz a hasizom szétnyílásod mértékével.

2. Tudatosítod, hogy a szülés lezajlása után milyen vízválasztóhoz érkeztél testileg és mi várható, ha a javasolt (tudatos regeneráció) vagy a kevésbé ajánlott (nem tudatos regeneráció vagy nem létező regeneráció) útján haladsz tovább.

3. Megismered, hogy személy szerint neked milyen gyakorlatok javasoltak a regenerációs időszakod alatt és után, illetve melyek kerülendők további életszakaszodra nézve.
 
4. Speciális gyakorlatokkal szűkíted a hasfali szétnyílásod és újra erősíted a mély hasizmokat. Búcsút intesz a gyenge has- és gátizmoknak és az ebből eredő mozgásszervi panaszaidnak, ha időközben ilyenek is kialakultak.

5. Az egyre javuló erőnléted által könnyebben helyt állsz kisbabád ellátásában és a mindennapi teendőkben az otthon és a család körül.

6. A szülés utáni intim életed pozitív fordulatot vesz.

7. Megerősödve és biztonságos alapokkal térsz vissza a kedvenc mozgásformádhoz, például a futáshoz/TRX-hez/jógához/HIIT-hez/súlyzós edzéshez/versenysporthoz, stb.

8. A mozgás során több boldogság hormon termelődik, ezzel csökken a felgyülemlett stressz és ha nem rég szültél, a szülés utáni depresszió valószínűsége is.

9. A fejlődésed láttán egyre jobban érzed magad a bőrödben és elégedettséged a közérzetedre is felemelően hat.

10. A tudatos és gyorsabb regeneráció megerősít testileg és lelkileg is. Ha te jól vagy, sokkal könnyebben oda tudsz figyelni kisbabád és párod igényeire és több örömet tudsz szerezni a környezetednek.

Mindezt mennyiért?

Jelentkezz az alábbi adatok kitöltésével.
Fontos, hogy add meg a dátumot, melyre jelentkezel. Többet is megjelölhetsz. Ha esetleg az egyik csoport betelt, a másikhoz tudsz csatlakozni. 24 órán belül válaszolok.


Tipp: Mentsd el a kismamajogabudapest@gmail.com e-mail címet a névjegyzékedbe, így biztos, hogy a válasz nem a "Spam" mappában köt ki. Ha mégsem találnád meg visszajelzésem rövid időn belül a bejövő fiókodban, keresd a "Promóciók" vagy a "Közösségi" fülek alatt.

Ha a Program elvégzése után úgy érzed, hogy semmi pozitív értéket nem adott az életedhez a szóban forgó szolgáltatás, egyszerűen jelezd ezt emailben a kismamajogabudapest@gmail.com-ra és 100% visszatérítést kapsz.

Nincs kockázat, elvesztegetett idő és pénz!

Ha bármi kérdésed van, ne habozz,
írj nekem a kismamajogabudapest@gmail.com email címre.